Na het overlijden, Syndroom van Alpers

Moederdag

De afgelopen weken waren best zwaar. Ik had een afspraak met mijn psychologe in het ziekenhuis en dus reed ik die dag alleen naar het ziekenhuis en net zoals de laatste keer toen ik Lara naar Leuven bracht, was het zonnig. Ok goed, ik reed naar een ander ziekenhuis (het ZOL in Genk), maar toch voelde het heel erg raar aan. Ik had die nacht ook weer gedroomd over Lara, ze leefde nog, maar er was iets mis met haar hart waardoor ze weer opgenomen werd in het ziekenhuis. Waarschijnlijk een onbewuste representatie van haar hartje dat uiteindelijk stopte met kloppen… De toon was dus al goed gezet voor ik bij de psychologe aankwam.

In het ziekenhuis is het nu verplicht om een mondmasker te dragen en dat maakt alles nog extra onwennig. Iedereen heeft schrik van elkaar en leeft in zijn eigen cocon, rare tijden… Het gesprek met de psychologe verliep emotioneel. Waren het voorafgaande slechte nacht, de rit naar daar die heel hard leek op de laatste rit met Lara naar Leuven, of was het doordat ik onbewust op de rem ga staan als ik er met Jeroen over praat, dat weet ik nog niet 100% zeker. De psychologe vermoedt het laatste, de volgende afspraak zal het zeker uitwijzen? Ik had haar verteld over de vele vragen waar ik nog mee zit en zij besloot om Leuven even te contacteren hiervoor.

Naast het emotionele gesprek met de psychologe kregen we ook een telefoontje van Evelien van Puur fotografie dat Lara haar canvasdoeken klaar waren. Er was wel een klein probleempje, blijkbaar waren ze een maat kleiner dan we afgesproken hadden, maar dat vonden we niet erg. Want doordat ze kleiner waren, paste ze juist aan haar altaartje, het leek alsof ze het er om gedaan had! We maakte wel dan ineens van de gelegenheid gebruik om nog een derde canvas te bestellen, zo hangen hier binnenkort 3 grote canvasdoeken van Lara!

Daarnaast was er ook Moederdag en de dagen ervoor en erna was dit al voelbaar… Dat deed best pijn. Één keer hebben we Moederdag kunnen vieren met Lara. In het kinderdagverblijf hadden ze toen een handafdrukje gemaakt in zoutdeeg en er een klein gedichtje op gezet. Ik weet nog dat ik zo ontroerd was door dit kleine knutselwerkje! Het kreeg direct een plekje in de woonkamer. Wanneer ik terugdenk aan dat moment, wat een shock zou het toen geweest zijn moest iemand me toen gezegd hebben dat dit de laatste Moederdag zou zijn… Ongelofelijk oneerlijk…

De periode rond Moederdag was dus zwaar, op die dagen zakt de draagkracht en ook de energie om iets te doen naar 0. Zelfs het kleinste onschuldigste dingetje was genoeg om soms hele dagen in een negatieve spiraal verzeild te raken (een mislukte tentakel van een gehaakte inktvis bijvoorbeeld), een draaikolk als het ware. Het lukt dan wel weer om uit die draaikolk te raken, maar niet veel later staat de volgende storm weer te wachten. Stormen waarin nog niet het felle verdriet naar bovenkomt, maar wel het gemis centraal staat, leven zonder Lara. De muur rond de bubbel houdt het felste nog tegen, maar hier en daar vang ik soms een glimp op van wat er zich achter die muur bevindt. Dan voel ik voor een paar seconden de scherpte van het verdriet, maar het verdwijnt weer even snel als het kwam. De laatste weken merk ik dat de stormen zich sneller opvolgen dan hiervoor, hopelijk een teken dat de muur oplost. Zonder pijn, geen genezing namelijk…

Rond Moederdag kwam ik ook een advertentie tegen op facebook van iemand die Chibi style tekeningen maakt en wat er geshowcased werd zag er allemaal heel erg goed uit, de meeste reviews zagen er ook heel erg goed uit dus ik waagde het erop. Ik stuurde een foto van Lara op met de melding dat haar aap knuffeldoekje belangrijk was en dat het om een kindje gaat dat gestorven is en het dus wel veel emotionele waarde heeft. Soort van waarborg om het goed te laten verlopen. Niet veel later vroeg hij om extra foto’s en een weekje nadien was de tekening klaar. We zijn er meer dan tevreden over, het weerspiegelt echt Lara!

Afgelopen donderdag belde mijn psychologe terug dat ik via KITES de nabespreking in Leuven moest regelen. Daar is dus weer iets mis gegaan in de communicatie, ik was op hen aan het wachten en zij op mij blijkbaar… In de namiddag heb ik dan gebeld met het KITES team en gevraagd om de nabespreking liefst zo snel mogelijk te regelen. Een dag later kreeg ik de response dat dinsdag 19 mei al zou passen, heel erg lief van hen om het zo snel door te laten gaan. Ik keek er naar uit, ik had er wel wat spanning door. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om terug naar Leuven te rijden zonder Lara. Zou daar mijn bubbel barsten? Ergens hoopte ik van wel, dat de confrontatie voldoende zou zijn.

De avond voor de nabespreking besloten we eens te luisteren naar de CD die – per toeval? – in onze handen terecht was gekomen. Een tijd geleden had ik geschreven dat we de 4 CDs van Simply Relaxation tweedehands gekocht hadden. We hadden toen al gezien dat in vol. 3 niet de correcte CD zat, in vol. 3 zit er een CD van de Soul Sisters: The Way To Your Heart – The Very Best Of Soul Sisters. Bij de teksten moesten we wel lachen, het leek ergens alsof Lara iets wou zeggen :). Van dat soort kleine dingetjes geniet ik wel, dan lijkt ze zo dichtbij…

De volgende post zal gaan over de nabespreking die we gehad hebben, het was te lang om het hier bij te plakken.

Ik wil ook nog eens iedereen bedanken die zo nu en dan iets sturen! Zeker op Moederdag deed dit heel erg veel deugd!

2 gedachten over “Moederdag”

 1. Dag Kim en Jeroen,
  Hopelijk is mijn kaartje goed aangekomen.Ik denk elke dag aan jullie. Het nieuws kwam toch wel even hard binnen bij mij.Ik heb Lara maar kort gekend als babytje. Ze was toen al om op te eten. Hopelijk vinden jullie steun bij elkaar en familie. Dikke knuffel
  Xxx Cindy

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Cindy,
   Je kaartje is goed aangekomen! Ik heb je nog een rouwkaartje gestuurd, maar zo te horen is dat nog niet aangekomen… Laat je even weten moest je dit volgende week nog niet hebben? Dan steek ik het kaartje persoonlijk in de bus :).

   Dikke knuffel
   Xxx Kim en Jeroen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s